Plaats 8 |
Provincie
Guy Vanbelle, 55 jaar, gelukkig getrouwd met Joke Gevaerts en vader van drie jongvolwassene Thomas, Annabel en Sam.
Van opleiding ben ik dierenarts en beroepshalve werk ik als beleidsadviseur bij de federale overheid (Federaal Voedselagentschap).
Ik ben schepen van Milieu, landbouw, cultuur en openbaar domein.
Mijn hobby’s: ik kook zeer graag, het liefst met lokale streekproducten . Ik ben een gepassioneerd wijnliefhebber en je kan me tegenkomen in kelders wijngaarden proeverijen. Sporten doe ik in een toffe plaatselijke loopclub uit Boutersem “Voetweg 41”.
Af en toe pik ik een festivalletje mee en ga graag in gesprek met mensen. Van tijd krijg ik het compliment dat mijn sociale drive aanstekelijk werkt 🙂
Hoe ik in de politiek ben beland?
In 2008 werd ik gevraagd om op het kabinet voor de federale minister van landbouw en KMO te werken, en dit leerde mij de hogere politieke strukturen en geplogenheden kennen en wekte dit mijn politieke intersse. Als medewerker in de beleidscel voerde ik overleg met belangengroepen en kreeg ik wekte ik mee om financiële en administratieve lasten te verminderen.
Lokaal en bovenlokaal beleid:
Mijn hart ligt echter bij het lokaal beleid omdat je daar relatief snel projecten kan verwezenlijken en dichter bij de mensen staat.
In 2018 stelde ik me voor het eerst kandidaat en mocht op de goedkeuring van de Boutersemse kiezer rekenen. Tijdens de afgelopen legislatuur kreeg ik het voorrecht om tussen de ervaren rotten aanvankelijk als gemeenteraadslid te zetelen, vervolgens als gemeenteraadsvoorzitter en daarna een schepenambt te bekleden.
Als schepen van milieu en landbouw, cultuur en openbaar domein deed ik enorm veel expertise op in de versterking van het landschap, natuur, erfgoed en recreatie in samenwerking met overheden en alle gebruikers van de open ruimte. Het project waterlandschap, waar de doelstelling is om een klimaatrobuuste velpevalei te maken en ervoor te zorgen dat overstromingen stroomafwaarts in Kortenaken en Halen vermeden worden, is een concreet bovengemeentelijk project waaraan ik als bestuurder van Regionaal Landschap Zuid Hageland graag aan meewerkte. Tof als concrete acties uitmonden in een win-win voor biodiversiteit, toerisme, boer en natuur. De economische realiteitszin blijft een belangrijk aandachtspunt in een streven naar evenwicht tussen natuur en landbouw.
Provincie is een essentiële streekmotor
De regisseursrol die de provincie speelt, vind ik essentieel en de focus moet blijven op de noden die de gemeentes overstijgen.
Toekomstgericht werken aan een klimaatbestendige en biodiverse omgeving, gezien vanuit een regionale bovenlokale visie en verder faciliteren van veilige ( fiets) mobiliteit zijn projecten waar ik mij binnen de provincie voor wil inzetten. We zijn dit verplicht aan onze kinderen.
Ook de erkenning van onze ondernemers en culinaire passie bij het vervaardigen van streekproducten blijven een belangrijke troef voor onze streek en bepalen mee onze toeristische identiteit.