De kennis van het Nederlands is cruciaal om op te groeien en te werken in Vlaams-Brabant. Vandaag halen 22% van de vijfjarigen in de Vlaamse Rand de ‘Nederlandse lat’ niet. Dat is niet langer houdbaar. We willen mensen die een andere taalachtergrond hebben dan ook zoveel mogelijk stimuleren om Nederlands te leren. Het is een broodnodige springplank om in Vlaanderen aan de slag te gaan, school te volgen of deel te nemen aan het maatschappelijk leven.
1
We willen de vrije keuze door de ouders bevorderen door in de eerste plaats de capaciteitsuitdagingen aan te pakken, in het bijzonder in het gewoon secundair onderwijs en het buitengewoon onderwijs. Eind 2023 gaf de Vlaamse Regering zijn goedkeuring voor een nieuwe oproep capaciteitsmiddelen 2025 voor een bedrag van 75 miljoen euro. Dit geld moet prioritair gaan naar scholenbouw in Vlaams-Brabant, gelet op de sterke demografische groei in bepaalde regio’s van de provincie.
2
Uitrol nieuwe voorrangsregels bij inschrijving – in het bijzonder die ontwikkeld met focus op de Vlaamse Rand.
3
Sensibilisering en responsabilisering van ouders. Ouders die nooit aanwezig zijn op een oudercontact en elke dialoog met de school uit de weg gaan, verliezen het recht om tijdens de interne beroepsprocedure gehoord te worden.
4
We geven bijkomende subsidies aan gemeenten wanneer ze bijvoorbeeld elke woensdagnamiddag Nederlandse activiteiten organiseren of huiswerkbegeleiding voorzien of leesclubs voor anderstaligen na school. Dat 22% van de vijfjarigen in de Vlaamse Rand de ‘Nederlandse lat’ niet haalt, vormt een enorme uitdaging waarvoor meer nodig is dan alleen investeringen in bijkomend taalonderwijs. Het is een uitdaging waartoe alle betrokkenen een steentje moeten bijdragen (vb. kinderen lid maken van Nederlandstalige sportclub en/of jeugdbeweging, in de zomer op Nederlandstalige kampjes sturen, enz.).
5
De kennis van het Nederlands van de nieuwkomers moet verder naar omhoog. Blijven inzetten op toereikend opleidingsaanbod Nederlands als tweede taal (NT2).