Programma provincieraadsverkiezingen 2024

Zekerheid voor Vlaams-Brabant

CD&V is rotsvast overtuigd van de meerwaarde van een sterke provincie. 

De provincie zorgt als echte streekmotor voor een beleid op maat van onze regio. We zien de provincie als de ideale regisseur van het streekbeleid. Door partners te verbinden en expertise samen te brengen, pakken we complexe en regionale uitdagingen aan. Met een beleid op maat geven we
een passend antwoord op verschillende regionale noden. Samen met de gemeenten werken we aan concrete oplossingen voor de uitdagingen die zo typisch zijn voor Vlaams-Brabant zoals dure huizen of mobiliteit. Omdat alleen samenwerken werkt!

Het is CD&V dus menens met het provinciale niveau en het provinciale beleid. De provincie is de beste garantie voor een beleid op maat van onze unieke regio. Ons engagement voor de komende legislatuur vatten we samen in 10 speerpunten, gedestilleerd uit ons brede programma.

Zekerheid voor Vlaams-Brabant - onze speerpunten

Fiets

Steeds meer Vlaams-Brabanders nemen de fiets. We investeren verder in het netwerk van fietssnelwegen en fietspaden zodat fietsen overal veilig en comfortabel kan.

Landbouw

Landbouw en natuur kunnen elkaar versterken. Onze landbouwers staan garant voor vers en gezond voedsel van dichtbij. We zorgen voor behoud van landbouwgrond en natuur en stimuleren innovatie. We versterken de korte keten en promoten onze streekproducten.

Waterveilig

We maken onze regio weerbaar voor water, teveel of te weinig. We onderhouden onze waterlopen en beschermen onze woningen tegen overstromingen.

Investeren in zorg

Er is in onze provincie nog steeds een groot tekort aan kinderopvang, ouderenzorg en zorg voor mensen met een beperking. We werken die achterstand weg.

Ons erfgoed

Ons landschap en ons erfgoed zijn uniek en kostbaar. We beschermen de open ruimte en we zorgen voor restauratie en een nieuwe toekomst voor ons erfgoed.

Betaalbaar wonen

We zorgen voor meer betaalbare woningen, ook voor wie niet in aanmerking komt voor een sociale woning. We ondersteunen Vlaams-Brabanders om beter en sneller te kunnen renoveren.

Slimme regio

Onze ruimte en grondstoffen zijn schaars dus moeten we circulair werken en de beschikbare gronden optimaal gebruiken. Door het stimuleren van innovatie bij onze bedrijven zorgen we voor nieuwe jobs.

Provinciedomeinen

Onze provinciedomeinen blijven ideale plekken om te ontspannen en te spelen. We zorgen ervoor dat er ook in de toekomst nog kan gezwommen worden in De Halve Maan, Kessel-Lo en Huizingen.

Toerisme

Steeds meer toeristen ontdekken de troeven van onze regio: erfgoed, streekproducten, landschappen, … We blijven onze fiets- en wandelknooppunten uitbouwen en ondersteunen ondernemers in toerisme.

Veiligheid

We investeren in de opleiding van politie, brandweer en ambulanciers en de gespecialiseerde infrastructuur die daarvoor nodig is.

Zekerheid voor Vlaams-Brabant – ons programma

  1. Respect voor onze omgeving
    1. Zekerheid op weg: veilige en duurzame mobiliteit

      Dat mobiliteit een grote uitdaging is in Vlaams-Brabant, is een open deur intrappen. Als we onze verkeer niet vlotter en duurzamer maken, dreigt onze centrale ligging een handicap te worden in plaats van een troef. Logisch dus dat mobiliteit een cruciale bevoegdheid is voor de provincie. Met een duidelijke focus op veilig en duurzaam verkeer. We investeren verder in de realisatie van het netwerk van fietssnelwegen en bovenlokale functionele fietsroutes, verder bouwend op de vooruitgang die de laatste 10 jaar werd geboekt. Naast deze harde investeringen, zorgen we voor een innovatief mobiliteitsbeleid:

      • We verzamelen en gebruiken alle beschikbare data om het fietsbeleid te sturen.
      • Mobiliteitsdata zetten we ook in voor meer verkeersveiligheid: het sturen van vrachtverkeer en logistiek, veiligere schoolroutes en schoolomgevingen en om ongevallen met fietsers en andere weggebruikers te voorkomen door.
      • Met Regionet is er voor Leuven en omgeving een ambitieuze visie op de toekomstige mobiliteit uitgewerkt. De resultaten van dit werk mogen niet verloren gaan. De provincie moet aan de kar trekken om ervoor te zorgen dat de visie wordt omgezet in realisaties.
      • In de vervoerregio’s waken we erover dat het regionale en gemeente overschrijdende aanbod van De Lijn niet verwaarloosd wordt.
      • De Brupass XL, een geïntegreerd tarief voor openbaar vervoer in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, kan een oplossing bieden voor het versnipperde openbaar vervoer in Brussel en De Rand. We trekken verder de kaart van geïntegreerd openbaar vervoer in de Vlaamse Rand en zorgen ervoor dat het gebied van de Brupass XL wordt uitgebreid.
      • Mobiliteit is een basisrecht. Zolang de Vlaamse Overheid niet klaar is om voor aangepast vervoer te zorgen, zal de provincie dit opnemen.
      • Ook toegankelijkheid is een basisrecht. We zorgen er uiteraard voor dat alle infrastructuur die we zelf aanleggen aan alle toegankelijkheidseisen voldoet. We stimuleren en ondersteunen de gemeenten om hetzelfde te doen.
    2. Water en klimaat

      We worden dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van een veranderend klimaat. Eerder dan een geïsoleerd klimaatbeleid te voeren, moeten we de zorg voor het klimaat en duurzaamheid integreren in alle beleidsdomeinen. Klimaatbeleid mag ook niet elitair zijn. Het provinciale klimaatbeleid moet daarom ook sociaal beleid zijn, ten voordele en op maat van alle Vlaams-Brabanders. Het beheer van waterlopen is een belangrijke provinciale bevoegdheid die rechtstreeks gelinkt is aan klimaat en het aanpassen van onze omgeving aan de klimaatverandering. Daarom willen we nog sterker investeren in waterbeleid.

      • De provincie heeft al grote stappen gezet in het slimme beheer van waterlopen en het aanleggen van overstromingsgebieden. We voorzien de nodige budgetten om dit werk verder te zetten.
      • Met erosiebestrijdingsmaatregelen vermijden we modderstromen bij hevige regenval, houden we wegen proper en de vruchtbare grond op onze akkers.
      • Waar collectieve oplossingen niet helpen, ondersteunen we burgers om hun woning te beschermen tegen wateroverlast.
      • Als het toch dreigt mis te gaan, zorgen we er met gebruik van artificiële intelligentie voor dat we zeer precies kunnen voorspellen waar er wateroverlast kan ontstaan. Zo kunnen de hulpdiensten sneller op de juiste plaats zijn, zelfs voor er wateroverlast is.
      • Overstromingen en droogte bedreigen ook onze landbouwbedrijven. We zetten een samenwerkingsverband op waarmee landbouwbedrijven bij droogte het beschikbare water kunnen delen.
      • Naast zon, wind, biomassa en grondwarmte hebben ook aquathermie en riothermie een groot potentieel in Vlaams-Brabant. We brengen in kaart waar dat potentieel het grootst is en ondersteunen projecten die voor duurzame verwarming zorgen.
      • Het belang van duurzame energie voor de klimaattransitie is intussen bekend. Maar ook een duurzaam en efficiënt gebruik van grondstoffen is cruciaal – ook om onze afhankelijkheid van andere landen te verminderen. Op dat vlak staan we veel minder ver. De provincie heeft veel expertise in het samenbrengen van overheden, bedrijven, onderzoeksinstellingen en andere actoren. We maken van circulariteit een speerpunt van ons innovatiebeleid.
    3. Respect voor ons unieke landschap en erfgoed

      In het dichtbebouwde Vlaams-Brabant is de open ruimte van levensbelang. We zorgen er dus voor dat de open ruimte behouden wordt en waar mogelijk versterkt. Vlaams-Brabant kent ook uniek en waardevol erfgoed, zowel groot als klein. Dat erfgoed moeten we delen en koesteren.

      • In ons landschap moeten de belangen van landbouw, water, natuur, erfgoed en recreatie verzoend worden. Met een brede landschapscoalitie voor het beheer van het landschap zorgen we ervoor dat met alle belangen rekening wordt gehouden en tegenstellingen niet op de spits worden gedreven.
      • Beheer van waardevol landschap is geen taak van natuur alleen. We nemen onze landbouwers en erfgoedbeheerders mee in het beheer van het landschap, ruimer dan enkel het agrarisch gebied.
      • Met ERF hebben we een succesformule voor het behoud van ons waardevol erfgoed. We zorgen ervoor dat ERF een gebiedsdekkend samenwerkingsverband wordt.
      • Voorkomen is altijd beter dan genezen. Als we ons erfgoed in goede staat houden, vermijden we dure restauraties. De provinciale monumentenwachters staan eigenaars en beheerders van erfgoed bij door inspecties van gebouwen en het opmaken van een onderhoudsprogramma.
      • Bij restauratiedossiers gaan we voluit voor maatschappelijke meerwaarde. We koppelen de herbestemming van erfgoed aan maatschappelijke noden: scholen, zorginstellingen, vrijetijdsinfrastructuur, …
  2. Zekerheid voor alle Vlaams-Brabanders 
    1. Duurzaam en zorgzaam samenleven

      Leefbare dorpen en centra zijn een prioriteit voor cd&v. Met duurzame en betaalbare woningen voor gezinnen, koppels en alleenstaanden. Met voldoende groen en met bereikbare winkels en een sterk aanbod van diensten. En met voldoende zorg voor wie dat nodig heeft. We gaan voor dorpen en steden op maat van alle Vlaams-Brabanders, jong en oud. Het spreekt voor zich dat de openbare infrastructuur toegankelijk moet zijn voor iedereen, met of zonder beperking.

      • Met het Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant hebben we een uitstekende basis om te bepalen waar meer woningen kunnen komen. We ondersteunen de gemeenten om dit in de praktijk om te zetten. Landelijke gemeenten en dorpen worstelen met de vraag naar meer, kleinere en betaalbare woningen en de nood om onze open ruimte te vrijwaren. Daarbij komen ze vaak terecht in een dilemma tussen een vergunningenstop en een wildgroei aan karakterloze appartementsgebouwen die niet passen in een dorp. De provincie is perfect geplaatst om alle partners (gemeentebesturen, woonmaatschappijen, projectontwikkelaars, Landelijke Gilden, erfgoedverenigingen, …) samen te brengen om via overleg en experimenten uit deze impasse te geraken. Alleen zo zullen we in de komende decennia voldoende en betaalbare woningen kunnen voorzien in gezellige dorpskernen.
      • Alle campagnes, premies en loketten ten spijt, is het aantal renovaties nog altijd te laag. De provincie heeft hierin altijd een voortrekkersrol gespeeld en dat blijven we doen. We bekijken waar de grootste uitdagingen liggen om het aantal renovaties op te krikken en zoeken met proefprojecten naar oplossingen (bvb. appartementen, isolatie, warmtepompen, …).
      • Het aantal sociale woningen in Vlaams-Brabant groeit niet snel genoeg. De nieuwe woonmaatschappijen zijn sterkte partners die we blijven ondersteunen om voor meer sociale woningen te zorgen. We sporen hen aan om nieuwe sociale woningen te combineren met voorzieningen die een meerwaarde opleveren voor de buurt, zoals kinderopvang of een publiek park.
      • Ook wie niet in aanmerking komt voor een sociale woning heeft het steeds moeilijker om een eigen woning te kopen in Vlaams-Brabant. De vele algemene maatregelen om daar iets aan te doen, brengen weinig zoden aan de dijk. De provincie zal het aanbod verhogen door meer betaalbare en duurzame woningen te bouwen in de Vlaamse Rand en de duurste gemeenten van arrondissement Leuven.
      • Op het platteland staan veel grote oudere woningen, te groot voor de meeste gezinnen vandaag en met nood aan een grondige renovatie. Met een ruimtelijk uitvoeringsplan of een ander planinstrument maken we het opsplitsen van grote woningen op geschikte locaties gemakkelijker. Zo creëren we bijkomende betaalbare woningen. We waken er wel over dat woningen in landbouwgebied niet opgesplitst worden. Dat zou het voor jonge landbouwers nog moeilijker maken om een bedrijf op te kunnen starten.
      • Er is nog altijd een achterstand qua zorginfrastructuur in Vlaams-Brabant. Dat is voor cd&v onaanvaardbaar. We geven zorginstellingen financiële steun om bijkomende plaatsen te creëren. Waar het moet, bouwen we zelf. We brengen daarbij wonen en zorg dichter bij elkaar.
      • We zorgen voor voldoende ruimte voor recreatie, op dichtbevolkte plaatsen zoals in de Rand en in de steden en grote gemeenten, maar ook om onze dorpscentra op te waarderen. Meer speelterreintjes en meer plekken voor ontmoeting voor volwassenen zijn noodzakelijk voor onze buurten. Maar ze mogen geen eilandjes vormen. We ondersteunen daarom gemeenten niet alleen met het inrichten van deze plekken zelf, maar ook om de ruimere buurt of wijk te bekijken en verkeersveilig en uitnodigend in te richten. Toegankelijkheid is hier cruciaal, voor iedereen met een verminderde mobiliteit, maar ook voor kinderwagens. We willen weer meer kinderen zien buitenspelen in de wijk en meer ouderen zien genieten van een wandeling of een gezellige babbel op een bankje.
      • We hebben nood aan meer groen en meer natuur in de kernen van onze dorpen en steden. Dat zorgt voor verkoeling op warme dagen, laat regenwater beter insijpelen, zorgt voor meer biodiversiteit en een betere mentale gezondheid. We ondersteunen de gemeenten om zoveel mogelijk groene plekjes in te richten in de kernen. Op straathoeken, tussen parkeerplaatsen, …
      • We blijven inzetten op het behoud van het Vlaams karakter van onze provincie. In de Vlaamse Rand werken we daarvoor samen met vzw De Rand. Daarbuiten voorzien we dezelfde ondersteuning voor andere gemeenten met veel anderstaligen.
      • Digitalisering mag het leven niet ingewikkelder maken. Dat doet het nu soms wel, voor ouderen of voor wie de snelle evoluties niet zo makkelijk kan volgen. De provincie moet hier een voorbeeldrol opnemen. We zorgen ervoor dat regulitis actief bestreden wordt en dat het aanvragen van subsidies of premies zo eenvoudig mogelijk verloopt, zowel voor burgers als voor verenigingen. Voor elke vraag moet je ook terecht kunnen bij een medewerker om je verder te helpen.
    2. Een sterke landbouwsector op maat van onze streek

        Onze lokale landbouw is van topkwaliteit en noodzakelijk voor onze voedselzekerheid. Onze landbouwers verdienen dan ook respect en de steun van de provincie als regionale overheid.

      • Met een provinciedekkend ruimtelijk uitvoeringsplan leggen we een minimum aantal hectare landbouwgebied vast.
      • Om onze landbouwbedrijven te wapenen voor de toekomst, werken we een landbouwkompas uit dat de toekomstmogelijkheden van een bedrijf nauwkeurig in kaart brengt.
      • Om onze voedselzekerheid te garanderen hebben onze producenten ook een afzetmarkt nodig. We versterken de Korte Keten en stimuleren lokale innovatieve ondernemers door in te zetten op de SmartHub Food. Samen met onze gemeenten en landbouwers stellen we een lokale en regionale voedselstrategie op. We werken samen met Brussel om de lokale afzet van ons voedsel nog te vergroten.
      • We stimuleren innovatie in de landbouw. We focussen daarbij op typisch regionale producten zoals witloof. In het provinciaal Praktijkpunt Landbouw werken we aan verbetering van rassen en teelttechnieken, samen met onze landbouwers.
    3. Onze economische troeven versterken

        Vlaams-Brabant staat economisch sterk: een centrale ligging, hoogopgeleide bevolking en hoge werkgelegenheidsgraad zijn niet te onderschatten troeven. Die moeten we uitspelen om onze economie nog te versterken en te wapenen voor de toekomst.

      • Vlaams-Brabant blinkt uit in een aantal speerpuntsectoren zoals medische spitstechnologie, innovatieve voedselproductie, creatieve industrie en slimme logistiek. We brengen bedrijven, kennisinstellingen en overheden samen om innovatie te stimuleren en onze economie te versterken.
      • We blijven inzetten op de samenwerking met onze partnerregio’s in Europa. Waar dit de uitstraling van onze speerpuntsectoren van Smart Hub of onze positie naar buitenlandse regio’s kan versterken, werken we samen met Brussel en Waals-Brabant.
      • Op vlak van ontwikkelingssamenwerking blijven we het engagement om 0,7% van ons budget in te zetten nakomen. We focussen onze werking en ons budget op een vaste partnerregio waar we de bestuurskracht versterken en de link leggen met innovatie, landbouw en voedselzekerheid.
      • Met onze scholen De Wijnpers, het PISO en De Sterretjes bieden we specifiek onderwijs aan dat niet door lokale overheden of het vrije initiatief wordt aangeboden. Het stijgend aantal leerlingen van die provinciale scholen bewijst dat we dit aanbod op peil moeten houden en versterken. Ze worden ingericht tot hedendaagse campussen die ook voor de buurt en voor verenigingen een meerwaarde bieden.
    4. Vrije tijd op maat van alle Vlaams-Brabanders

        Onze bevolking groeit en we wonen dichter bij elkaar. Ruimte voor ontspanning en recreatie wordt dus steeds belangrijker. Er zijn ook steeds meer warme dagen. We moeten dan ook zorgen voor voldoende groen en water om verkoeling te zoeken. De nood aan ruimte voor recreatie biedt ook een kans om onze prachtige landschappen, dorpen en steden te laten ontdekken door Vlaams-Brabanders en bezoekers van buiten de provincie.

      • De studie naar de toekomst van waterrecreatie wijst op de mogelijkheden voor de realisatie van duurzaam zwemwater in onze domeinen. We zorgen voor de nodige investeringen zodat ook in de toekomst nog kan gezwommen worden in Huizingen, Kessel-Lo en De Halve Maan.
      • De toekomst van de zwembaden mag de werking van onze domeinen niet overschaduwen. We blijven investeren om van De Halve Maan, Huizingen, Kessel-Lo en Het Vinne hedendaagse recreatiedomeinen te maken waar iedereen zich welkom en veilig voelt. Zo zorgen we voor de opwaardering van de rolschaatspiste in Kessel-Lo en de atletiekpiste in Huizingen. Onze provinciedomeinen moeten ook voorbeelden worden van toegankelijkheid.
      • De wandelnetwerken zijn een groot succes. We rollen ze verder uit over de hele provincie en zorgen ervoor dat de netwerken overal fysiek bewegwijzerd zijn.
      • We onderhouden onze fietsnetwerken en bieden meer thematische routes aan, niet alleen voor sportieve fietsers maar ook voor wie het graag rustig aan doet.
      • We koppelen onze fiets- en wandelnetwerken met onze ondernemers in de toeristische sector.
      • De provinciale uitleendienst helpt steeds meer verenigingen aan het nodige materiaal voor evenementen. We blijven hierin investeren en openen een vierde uitleenpost in de regio Halle.
    5. Onze veiligheid

        Veiligheid is in de eerste plaats een federale bevoegdheid. Met het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (PIVO) dat een school voor politie, brandweer en dringende geneeskundige hulp huisvest, heeft ook de provincie een specifieke rol te spelen in het veiligheidsbeleid.

      • In het PIVO beschikken we over topinfrastructuur voor veiligheidstrainingen. We blijven hierin investeren om onze politie, brandweer en ambulanciers op te leiden voor de huidige en toekomstige uitdagingen. We maken deze infrastructuur zoveel mogelijk toegankelijk voor gemeenten en vrijwilligers, zodat ook zij er opleidingen kunnen organiseren of volgen.
      • Niet voor alle lessen is gespecialiseerde infrastructuur nodig. Met een digitaal leerplatform en antennes van het PIVO in verschillende regio’s, zorgen we ervoor dat toekomstige medewerkers van onze hulpdiensten hun basisopleiding dicht bij huis kunnen volgen.
      • We ijveren voor een hervorming van de brandweer. Als brandweerzones een provinciale bevoegdheid worden kan dat leiden tot meer efficiëntie en een grote besparing voor de gemeenten.
  3. Respect voor onze gemeenten

    De gemeenten blijven onze belangrijkste partners. We ondersteunen de gemeenten via samenwerkingsverbanden, subsidies en investeringen. Digitalisering en alles wat erbij komt kijken vormen een grote kans voor onze gemeenten. We zijn ervan overtuigd dat we dit beter samen aanpakken. Op dit vlak voorzien we dan ook specifieke ondersteuning voor de gemeenten.

    • De technologische vooruitgang en artificiële intelligentie bieden grote kansen voor een efficiënter overheidsbeleid. Maar als we elk apart het warm water proberen uit te vinden, verliezen we veel tijd en geld. We brengen gemeenten samen op basis van gedeelde uitdagingen en problemen en zoeken gezamenlijke oplossingen met de hedendaagse mogelijkheden. Het provinciaal ICT-steunpunt VERA speelt daarin een trekkersrol.
    • We bouwen een dataplatform voor open gebruik door de provincie en de gemeenten.